Ajatuksia

Tiistai, Joulukuu 19, 2017, 13:38

Nykyään puhutaan useissa medioissa paljon työhyvinvoinnista, tai oikeastaan työpahoinvoinnista. Tämä on mielestäni hyvin tärkeää mutta samalla olen törmännyt asian kääntöpuoleen; saako omaa työhyvinvointiaan tuoda esille töissä? Olen pohtinut asiaa sekä henkilökohtaisella tasolla tilanteissa, jossa näen työkavereideni uupumuksen olevan voimakasta, että työnohjatessani lukuisia tiimejä ympäri Suomea.

Työpaikoissa, jossa raha määrittelee työtahtia enemmän kuin henkilöstön hyvinvointi, on suurena vaarana henkilökunnan hyvinvoinnin vaarantuminen. Samoin käy usein organisaatioissa, joissa johtamisessa ei riittävästi oteta huomioon ihmisten jaksamista. Silti löytyy aina ihmisiä, jotka joko luonteensa, itsestä huolehtimisen tai jonkun muun tekijän avulla jaksavat työssään paremmin kuin useat työkaverit. Toisen ihmisen tunnereaktiivisuus voi olla niin laimeaa, että isotkaan organisaatiomuutokset tai muut rasitustekijät eivät aiheuta voimakasta stressiä tai saa muuten voimaan huonosti. Toinen ihminen taas on sellaisessa elämäntilanteessa, jossa saa energiaa ja jaksamista esimerkiksi perheestä tai riittävästä unenmäärästä. Nämä paremmin voivat ihmiset usein vaikenevat työpaikallaan hyvinvoinnistaan, koska voivat kokea syyllisyyttä muiden voidessa heikommin. Myös pelko siitä, että toiset työntekijät voivat olla kateellisia tai epäillä työhön sitoutumistasi tms. voivat estää kertomasta omasta voinnistaan. Voi olla jopa helpompi myöntää olevansa stressaantunempi kuin todellisuudessa on, kuin kohdata näitä hankalia tunteita ja ajatuksia.

Jos tunnistat itsesi tästä hyvinvoivien ihmisten joukosta, pidä mielessä seuraavat asiat:

- Olet hyvinvointisi ansainnut, pidä siitä kiinni!

- Jos koet, että jaksat auttaa työkavereitasi stressin kanssa, tee se mutta ei koskaan oman hyvinvoinnin kustannuksella.

- Voit kuunnella työkavereiden murheita mutta muista ettet ole terapeutti! Sitä varten on työterveyshuolto ja psykoterapia.

- Jos sinulla on hyvät välit työkavereihisi, kerro tuputtamatta heille, miten itse pidät huolta omasta hyvinvoinnistasi.

- Mieti, mitkä ovat ne tekijät, jotka auttavat sinua jaksamaan ja pidä niistä edelleen hyvää huolta!

- Saat olla ylpeä itsestä huolehtimisestasi, myös työpaikalla!

Voimia töihin ja muuhunkin arkeen!

-janne-


Ei viestejä
(*) Vaaditut kentät
Copyright Tunne Mielesi, 2018, Kaikki oikeudet pidätetään